Makaronilaatikko

Tiesitkö, että makaronilaatikon aineksia ei tarvitse paistaa erikseen? Riittää, kun raastaa kasvikset suoraan uunivuokaan. Sen jälkeen lisää vuokaan esikeitetyn (tai raa’an) makaroni-soijarouheseoksen sekä aikuisille paljon mausteita, siirappia ja suolaa. Jos et esikeitä makaronia ja soijarouhetta, niin tee seoksesta kosteampi veden tai kauramaidon avulla.

Juuston asemesta voi pinnalle leikata raakoja ohuita perunaviipaleita tai raastaa perunaa. Päälle kaadetaan kaurakermaa ja suolaa (ja öljyä, siirappia ja mausteita, jos haluaa). Yllättävän hyvää!

Tähän makaronilaatikkoon tuli: porkkanaa, kesäkurpitsaa, sipulia, aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita, valkosipulia, kourallinen kikhernejauhoa suurusteeksi, kaurakermaa, perunaa ja kaikenlaisia yrttimausteita. Voisi myös laittaa tomaattimurskaa. 

Sipulin raastaminen oli muuten hiukan hankalaa, joten pilkkominen on hyvä vaihtoehto ;).Paista 175 asteessa vajaa tunti
eli kunnes pinta kauniisti ruskettuu.

Kuvassa valmiin makaronilaatikon alaosassa on pakastimesta löytynyt juustoraasteen jämä. Perunakuorrute oli onneksi koko perheen mielestä yhtä hyvää. Käytämme siis sitä jatkossa.

Soijarouheen asemesta voi laittaa härkäpapurouhetta. Maailman soijapavuista ihmiset syövät vain alle 10%, joten soijaan liittyvät kestävyysongelmat johtuvat soijan rehukäytöstä. On tuhlausta syöttää 90% soijasta yksimahaisille tuotantoeläimille (siat, linnut, kalat). Niiden proteiinintuotannon hyötysuhde on parhaimmillaankin vain noin 4:1. Eli neljästä kilosta soijaa saadaan yksi kilo lihaa.

Soijan ohella märehtijöiden maito (=”lehmäjuusto”) on globaalisti kestämätön ja planeetalle oireita aiheuttava ruoka-aine. Lehmäjuusto ei nykytiedolla ole enää järkevä ainesosa arkiruokiin, vaikka se koukuttavan hyvänmakuista onkin.

Lyhyesti: Planeetan kaikkien vesiekosysteemien happamoituminen on yksi oire satojen miljoonien märehtijöiden asuessa kaukana pelloista. Lantaa ja virtsaa syntyy enemmän kuin pienestä kylästä ;). Toinen globaali oire on laidunmaiden tarve, jonka vuoksi kaadetaan metsiä ja aavikoitetaan aroja. Myös ilmastonmuutos on kokonaisuus, jossa karjatalous näyttelee isoa roolia. 

Nuo kaikki yhdistettynä kasvavaan kysyntään kiihdyttävät eliölajien massasukupuuttoaaltoa. Muita lehmäjuuston(kin) aiheuttamia hankaluuksia ovat makean veden kuluminen eläintuotantoon, antibioottien liikakäyttö, ja eläinten oikeuksien polkeminen. Lisälukemista ympäristövaikutuksista löytää helposti, esimerkiksi hakusanoilla ”planeetan rajat lihantuotanto” tai ”animal agriculture planetary boundaries”. 

Useat globaalit ilmiöt yhdessä uhkaavat vakavasti ja varmasti lastemme aikuisuutta – rauhaa, terveyttä, iloa ja varallisuutta. Siksi on iisiä toimia arjessa nyt. Vaihdetaanko vaikkapa perinneruokien juustoraaste perunaraasteeksi 🙂 ?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: